Pammy Boltini over circusdieren


De tijger en leeuwin komen uit ons circus. Aan de leeuwin ben ik het meest gehecht. Zij herinnert mij aan mijn overleden man. Met elk dier had hij een band. Circus Boltini bestaat niet meer. Ik zet zijn levenswerk voort en verhuur nu circusdieren onder zijn artiestennaam.

Alle opgezette dieren in mijn huis zijn persoonlijk aangekocht door mijn man. Met de leeuwin had hij een haat-liefderelatie. Ze was een lastpak en misschien daarom hem zo dierbaar. Ik doe haar nooit meer weg. Na haar dood kreeg ze een plekje in ons huis, als vloerkleed.

De tijger verloor zijn hoektanden en daarmee zijn schoonheid. Mijn zoon Angelo belandde met zijn skateboard midden in zijn bek. Ik kocht deze opgezette tijger van de veel te jong overleden Herman Renz. Hij wordt in de circuswereld nog steeds gemist. De dood is hard en onbegrijpelijk.

De ziekte van mijn man hield mij en mijn zoon vier jaar lang in haar ban. Angelo was negen toen zijn vader een herseninfarct kreeg. Zijn intelligente vader veranderde in een verwarde man. Zijn dood heeft de band met mijn zoon nog intenser gemaakt.

Mijn huis ademt mijn man uit. Die herinneringen houden we vast. De tijger, leeuwin, slang en beer verbinden ons met de tijd van toen. Die koesteren we, met veel warmte.