Fotograaf John Geven


Mijn eerste samenwerking voor KeerisOm was met fotograaf John Geven. Na jaren elkaar niet gesproken te hebben, nam ik het initiatief om hem te interviewen. Het resultaat is ‘Torshommage Personnel’. Een prachtige reeks met torsoportretten in woord en beeld.

John leerde ik kennen op de middelbare school. We zaten bij enkele vakken in dezelfde klas, maar spraken elkaar niet veel. In het laatste jaar van onze opleiding dook John in ondiep water. Hij liep daarbij een hoge dwarslaesie op. John moest zich volledig op zijn herstel richten en we verloren elkaar uit het oog, na het behalen van mijn examen.

Tot anderhalf jaar geleden. Ik wilde John interviewen over het thema ‘Afscheid nemen’.  Hij had tenslotte afscheid moeten nemen van zijn lopend bestaan. Ik stuurde via Facebook een bericht en al snel ontmoetten we elkaar in mijn geboorteplaats Eindhoven.

Ik sprak uitgebreid met John en zijn vrouw Nicole over het ongeluk, hoe hij daarna revalideerde, zijn carrière en zijn toekomstplannen. John heeft nooit bij de pakken neergezeten. Hij kijkt ook met een goed gevoel terug naar de periode vóór zijn ongeluk. “Dat is een onderdeel van mij, dat hoort óók bij mij. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben”, vertelt hij. Om weer te kunnen zitten, zijn handen en armen te kunnen bewegen, heeft hij keihard moeten werken. Zijn ouders waren zijn grote steunpilaren. Na zijn herstel is hij, net als zijn vader, wijnhandelaar geworden. Tot 2001, want toen besloot hij zijn bedrijven te verkopen en te kiezen voor een voor hem onbekende passie: fotografie.

John kan zelf de camera niet vasthouden. Daarom ontwikkelde hij in drie jaar, samen met 45 studenten van de TU Eindhoven, een aangepaste fotostudio. Inmiddels heeft hij geëxposeerd in de Grote Kerk in Amsterdam en heeft onder andere KLM in zijn klantenkring. John is voor mij een voorbeeld van ondernemerschap, van iemand die zijn doelen achterna gaat, ook al lijken die onmogelijk te behalen. Hij oordeelt niet snel en ziet overal mogelijkheden.

De serie ‘Afscheid nemen’ heb ik (nog) niet gemaakt, daarvoor in de plaats kwam ‘Torshommage Personnel’. Een prachtig project waarvan je op mijn site slechts een kleine selectie ziet. We hebben al veel portretten gemaakt en er volgen er nog meer. De verhalen worden gebundeld en geëxposeerd.

Mijn interview met John over zijn leven, zorgde voor een prachtige en inspirerende samenwerking, die we nog lang willen voortzetten!

Monique Keeris