Dien ge-Zien


Ik houd van foto´s en teksten waarbij ruimte overblijft voor je eigen gedachten en fantasieën. Zodat je jouw persoonlijke ervaringen en gevoelens kan verbinden en spiegelen met wat je leest en ziet. Deze manier van verbeelden raakt mij het meest en brengt me het dichtst bij mijn gevoel.

Een prachtig voorbeeld en inspiratiebron is het boekje DienZien. In dit boekje portretteren fotograaf Eric van den Elsen en schrijver Ad Fransen de 94-jarige buurvrouw van Eric, Dien La Croix. Vormgegeven in paginagrote foto’s en pakkende teksten. Elke foto vertelt een verhaal en de begeleidende teksten zijn kort, bondig en met een Amsterdamse directheid waar ik van houd.

Dien is een aan huis gekluisterde, eigenzinnige, belangstellende vrouw vol levenservaring. Ze woont in een souterrainwoning aan de Lindengracht, hartje Jordaan. In DienZien vertelt ze onder andere over haar man die ze eerst adoreerde en later haatte. Dat ze steeds meer van het leven is gaan genieten. Over het aan drank verslaafde homostel dat jarenlang naast haar woonde. En nog veel meer… Elk verhaal wordt aangevuld met een aansprekende foto. Eén van mijn favoriete foto´s is die van Dien op het strand. Een ontzettend ontwapenend beeld van een glunderende Dien, in haar rolstoel, aan de rand van de branding. Na 20 jaar zag ze door buurman Eric, eindelijk de zee weer!

Ik heb Dien recentelijk mogen ontmoeten, toen ik enkele boekjes bij Eric kwam ophalen. Ik sprak haar een klein uur en herkende veel uit de verhalen en de foto´s uit DienZien. Maar Dien was ook oprecht geïnteresseerd in mij. Ze had een vrolijke, levenslustige twinkeling in haar ogen en hield mij regelmatig een spiegel voor. Zo spraken we even heel intens over het ontbreken van eigen kinderen in haar en mijn leven. Ze liet mij zien hoeveel je kan betekenen voor anderen, ondanks het gemis van een gezin. Waarbij Dien nog opmerkte dat ik inderdaad vooral mijn gevoel moest blijven volgen, maar ook goed moest blijven nadenken. Daarbij wees ze vol overtuiging met haar vinger naar haar slaap. Het was een onverwachts intiem moment.

Deze bijzondere ontmoeting met Eric en Dien, heeft mij veel vrolijkheid, inspiratie en stof tot nadenken gegeven.

Monique Keeris

Ik was met Dien en Eric in De Wereld Draait Door naar aanleiding van een documentaire die ik maakte met Jeroen van Herwijnen over de band tussen deze twee buren.